Vaste tentoonstelling

Het dramatische leven van Edo en Lexje Hornemann

Op 20 april 1945 worden in Hamburg in de kelders van een verlaten schoolgebouw twintig kinderen door SS’ers meedogenloos vermoord. Onder hen de Eindhovense broertjes Edo en Lexje Hornemann. Waar zij eerst nietsvermoedend speelden in de Eindhovense Staringstraat, neemt hun leven in korte tijd een dramatische wending die hen fataal werd. Na een verblijf in Kamp Vught volgt een deportatie naar Auschwitz en niet veel later naar Neuengamme waar zij als proefdieren worden ingezet voor medische experimenten. Deze tentoonstelling neemt je mee langs de gruwelijke reis die deze twee jonge jongens hebben moeten doorstaan.
Aan de hand van dit waargebeurde verhaal worden op educatieve wijze dilemma’s aan de kaak gesteld die de bezoeker laten reflecteren op gevoelige onderwerpen die vandaag de dag nog steeds relevant zijn.

Edo en buurmeisje in de Staringstraat

 

De school aan de Bullenhuser Damm

 

Eindhoven tijdens de Tweede Wereldoorlog

De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog in Eindhoven, de woonplaats van Edo en Lexje, zijn desastreus. Vanwege de bombardementen in 1942 en 1944 is er tegenwoordig weinig meer zichtbaar van de stad van voor de oorlog. Eindhoven tijdens de Tweede Wereldoorlog geeft inzicht in de schrijnende jaren die Eindhoven heeft gekend. In deze tentoonstelling wordt de eerste bezetting, de rol van Philips, het dagelijks leven in tijden van oorlog, de bevrijding en de wederopbouw uitgelicht.

Stratumseind in Eindhoven, na de bevrijding